vrijdag 10 februari 2012

Risotto met gemarineerde tofoe

Ooit vond ik in een blad een lekker recept voor gemarineerde tofoe. Ik gebruik dit recept vaak en daardoor heb ik het helemaal aangepast aan mijn smaak. Van de week hebben we het gegeten samen met risotto. Veel werk, maar het is een lekker licht gerecht wat ik graag eet voor het sporten.
Let op, de voorbereidingstijd is minimaal 1,5 uur.

Ingrediënten tofoe: Blok goed uitgelekte tofoe (halve kilo?), 2 tomaten, knoflook, klein blikje tomatenpuree, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel citroensap, zout en peper.

Ingrediënten risotto in tomaat: rijst (half pak), scheutje olie, 2 bouillonblokjes, 800 ml water, doosje champignons, doosje oesterzwammen, ui, 4 tomaten. Eventueel een beetje kaas.

Tofoe laten marineren
Begin 's middags al met de tofoe, hoe langer het marineert hoe lekkerder, maar houdt in elk geval een uur aan als minimum. Laat eerst de tofoe goed uitlekken, het liefst op keukenpapier. Snijd het daarna in plakken of dobbelstenen en laat nog meer uitlekken. Was de twee tomaten en rasp ze boven een flinke kom. Het hartje en het vel blijven over, dit kan weg. Neem minimaal drie teentjes knoflook en pers ze uit boven de tomaat. Open het blikje tomatenpuree en voeg dit samen met de honing, de sojasaus en de citroensap toe. Goed roeren tot het een mooie gladde saus wordt. Even proeven en bepaal of je er nog wat peper of zout naar smaak in wilt doen.
Leg de plakken (of blokjes) tofoe op een ondiepe schaal en schenk de marinade erover. Regelmatig keren en lekker laten marineren op kamertemperatuur. Ondertussen kun je eventueel verder met deel twee van dit gerecht.

De risotto
Breng het water aan de kook (waterkoker en dan in kom of direct in een pan) en voeg de bouillonblokjes toe. Doordat je iets minder water neemt dan voorgeschreven op het pakje, krijg je een pittige bouillon.
Maak nu risotto volgens gangbaar recept (wok, scheutje olie, rijst kort bakken, steeds een scheutje bouillon erbij als het droog wordt, veel omscheppen tot de rijst gaar is.)

Maak de andere ingrediënten (champignons, oesterzwammen, ui) schoon en snijd in kleine stukjes. Bak ze daarna kort gaar in een koekenpan. Voeg het geheel aan het einde toe aan de risotto. Even laten pruttelen tot de rijst zacht en gaar is.

Ondertussen maak je per persoon een tomaat schoon. Snijd het kapje eraf en hol uit. Vul de tomaten met de risotto. Eventueel afmaken met een plakje kaas bovenop. Zet de tomaten in de oven, een half uurtje op 180 graden.

Zodra de tomaten in de oven staan is het tijd om de tofoe te bakken. Verhit wat olie in de koekenpan en bak ze om en om gaar, dit duurt in totaal ongeveer een kwartiertje. Je kunt een paar eetlepels marinade achterhouden om de tofoe mee te versieren.

Eindresultaat tofoe met gevulde tomaat
Dit gerecht was een groot succes bij onze kinderen. De tofoe is iets zoetig door de honing en soja, de rijst is zacht en niet droog. Het recept is wel erg bewerkelijk, maar de moeite waard. Van het zomer wil ik deze tofoe eens op de barbecue proberen.

2 opmerkingen:

  1. Wat een goed idee, die gemarineerde tofu! Ik koop het wel eens kant en klaar, maar dit is beter. Ga ik ook proberen (en dan waarschijnlijk heel anders doen, want mijn brein kan met 3 kinderen niet meer dan twee woorden onthouden)

    BeantwoordenVerwijderen